Mák setý je rostlina z čeledi makovitých, u nás běžně pěstovaná jako zdroj potravinářského máku. Obsahuje různé alkaloidy a bílé mléko z nezralých makovic je významný zdroj opia, proto je v některých státech jeho pěstování zakázáno. Česká republika je ve světovém měřítku nejvýznamnější legální pěstitelskou zemí.
Jednoletá rostlina je výjimečný přírodní rostlinný zdroj vápníku. Patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost. „Dodává našemu tělu vápník, kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit. Semena jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny. Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích. Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).
Mák a jeho účinky:
Použití: Mák se používá především v cukrářství, pekařství (koláče, makové buchty a různé pečivo) nebo k přípravě jídel (například oblíbené nudle s mákem) a je pro organismus prospěšný svým vysokým obsahem vápníku. Pouhých 50 gramů máku denně nám přinese potřebnou dávku vápníku pro lidský organismus na jeden den.
Složení: 100 % mák modrý mletý
Alergeny: 0
Skladujte při teplotách do 18°C a relativní vlhkosti vzduchu do 65%. Chraňte před slunečními paprsky.
Země původu: ČR
Baleno v České republice.
Upozornění: Vyrobeno v provozu zpracovávajícím ořechy! I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí. Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.
Výživové hodnoty na 100 g: