Podzemnice olejná je plodina z čeledi bobovitých z Jižní Ameriky, její plody jsou typické svou vrásčitou, měkkou skořápkou tvaru přesýpacích hodin. Arašídy nejsou ořechy, i když je za ně považujeme. Jako ořechy chutnají i vypadají a mají i podobně prospěšné účinky. Burský oříšek, jak se také arašídu říká, má však blíže k fazolím než k ořechům. Od setí do sklizně uplyne čtyři až šest měsíců, to závisí na druhu. V některých zemích se sklízí dvakrát ročně, např. v Brazílii. Poprvé v prosinci až lednu, podruhé v červnu až červenci. Nejdůležitějšími vývozci jsou: Indie, JAR, Súdán, USA, Brazílie, Nigerie.
Burské oříšky obsahují i vitaminy skupiny B (B1, B2 a B6) a malý podíl vitaminu A a C, ale také velké množství tuků. Díky obsahu „hodných“ tuků snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilují paměť i obranyschopnost a dokonce pomáhají při hubnutí. Obsahují také největší množství niacinu, látky známé též jako vitamin B3. Jsou velmi bohaté na draslík, ale chudé na sodík (nejsou-li solené). Obsahují velké množství fosforu, vápníku, hořčíku a železa. Jsou jedinečným zdrojem stopových prvků, například zinku, mědi a manganu, kterých mají dokonce více než ryby či maso.
Použití: na přímou konzumaci
Složení: Arašídy loupané, pražené, sůl
Alergeny: Arašídy
Skladování: Arašídy stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti 70%. Nevystavujte slunečním paprskům.
Země původu: Argentina
Baleno a zpracováno v České republice. Pražení na sucho bez použití oleje.
Upozornění: U malých děti hrozí riziko udušení. I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí. Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.
Výživové údaje na 100 g:
Výrobce | v-orech.cz |
příchuť | solené |
Balení | 500 g |