Pistácie: pistáciové oříšky jsou plodem řečíku pistáciového, malého stromu, který se především pěstuje právě pro své plody. Pistácie pocházejí z oblasti Centrální Asie a Středního východu. Nejvíce se jim daří v pouštních oblastech. Pistácie mají typickou nazelenalou barvu. Platí u nich, že čím je plod zelenější, tím je kvalitnější. Obsahuje 43 až 62% tuku, 19-23% bílkovin, okolo 15% sacharidů a asi 8% vody.
Pistácie se mohou jíst i syrové, nejčastěji se ovšem praží a solí a prodávají se nevyloupané. Jsou velmi dobré, lehce stravitelné a mají čerstvou lahodnou chuť. Pro kuchyňskou potřebu, k pečení a do müsli je možné je krátce spařit podobně jako mandle a použít nasekané nebo nařezané na plátečky. Jsou také velice oceňovány ke kořenění masitých pokrmů – například v italském salámu mortadela Pistáciové oříšky jsou syté, nikoli však tučné. Jsou velmi vhodné například při dietách, kde si kontrolujete množství kalorií. Tím, že jsou syté, uspokojí velmi rychle hlad a mají přitom málo kalorií. Skutečností je, že při konzumaci oříšků je přejídání málo pravděpodobné, protože vás i v malém množství dostatečně zasytí.
Největším producentem pistácií je USA, následovaný Iránem a Tureckem.
Složení: 100% pistácie ve skořápce.
Alergeny: pistáciové ořechy
Země původu: Irán, USA
Baleno v České republice (Na Kopci 1208. 460 014, Liberec)
I přes pečlivou kontrolu nelze vyloučit přítomnost jiných skořápkových plodů nebo nečistot.
Upozornění: U malých děti hrozí riziko udušení. Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit. I přes pečlivou kontrolu nelze vyloučit přítomnost jiných skořápkových plodů nebo nečistot.
Min.datum spotřeby a ostatní ůdaje : viz. obal
Výživové hodnoty na 100 g:
Výrobce | v-orech.cz |
Balení | 500 g |