Kešu jsou olejnaté oříšky, které mají ledvinovitý tvar, vysoký obsah bílkovin, vlákniny, rostlinných tuků, sacharidů, vitamínů skupiny B (např. B1, B2, B5, B9 – kyselina listová), vitamin D a E, železa, zinku, hořčíku, draslíku a fosforu.
Ledvinovník západní, pochází ze severovýchodní Brazílie. Již od šestnáctého století se pěstuje v Indii a rozšířil se do řady tropických oblastí. ve Ledvinovník západní je středně velký, až rozložitý strom s okrouhlými listy. Plody jedlé nažky 'kešu ořechy' se nacházejí v nepravém plodu, kterému se říká kešu jablko.
Kešu obsahují velké množství karotenů, proto příznivě působí na oči, kůži, sliznice a proti nádorovým onemocněním. Jsou vhodné i při nemocích srdce, nervové soustavy a poruchách krvetvorby. Jejich vysoký obsah železa a vitaminu C posiluje imunitu i vitalitu organismu.
Prodávají se obvykle solené a s oblibou se konzumují syrové, to znamená již částečně opražené nebo pražené a osolené nebo jako směsi se sušeným ovocem. Užívají se k ochucení sladkých i pikantních pokrmů.
Kešu ořechy a jejích účinky:
Použití: Do müsli, snídaňových a ovocných směsí či dezertů, výborné se směsí sušených plodů a různých oříšků.
Složení: 100 % kešu ořechy
Alergeny: kešu ořechy
Země původu: Vietnam, Indie
Baleno v České republice.
Skladujte v suchu a chraňte před přímým slunečním zářením.
Upozornění: U malých děti hrozí riziko udušení. I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí. Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.
Výživové hodnoty na 100 g: